Wat zijn vezels
Definitie van de voedingsvezel
We zijn het er allemaal over eens dat we vezels nodig hebben om onze vertering te verbeteren. Maar wie van ons weet echt wat voedingsvezels zijn? En waar we ze kunnen vinden?
Vezels zijn niet-verteerbare koolhydraten die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen en die onze dunne darm niet volledig kan afbreken of absorberen. Is dat een probleem? Nee. Integendeel, vezels zijn van essentieel belang en nuttig in de dikke darm, ook wel colon genoemd. Vezels kunnen opgesplitst worden in twee groepen: oplosbare en niet-oplosbare vezels.
De meeste voedingsmiddelen op basis van planten bevatten variabele hoeveelheden oplosbare en niet-oplosbare elementen.
Waarom hebben we vezels nodig?
Er zijn ontelbare redenen waarom vezels van cruciaal belang zijn: ze zijn niet enkel nuttig voor onze vertering, maar ook voor onze gezondheid in het algemeen.
Hoe kunnen voedingsvezels uw stoelgang verbeteren?
Voedingsvezels zijn vooral zo belangrijk omdat ze onze darmen gezond houden en de stoelgang normaal blijft.
Als u dagelijks de aanbevolen hoeveelheid vezels van 20 à 30 g integreert in uw voedingspatroon, dan wordt uw stoelgang regelmatiger.
Wist u dat voedingsvezels nog vele andere voordelen hebben op korte en lange termijn?
Vezels eten kan onze gezondheid op nog heel wat andere manieren verbeteren. Op korte termijn zorgen ze ook voor een langer verzadigd gevoel; u bent dan minder geneigd om meer te eten dan nodig. Daarnaast werd klinisch aangetoond dat een vezelrijke voeding goed is voor de gezondheid van uw hart en darmen.
Zeker niet vergeten!
Een vezelrijk voedingspatroon is het efficiëntst wanneer het gecombineerd wordt met een goede hydratatie. Zorg ervoor dat u elke dag minstens 1,5 liter water drinkt. En kunt u nog meer drinken (2 of 3 liter water per dag), dan is dat nog beter.
Hoe kunt u meer vezels toevoegen aan uw eetpatroon?
Hoe kunt u meer vezels toevoegen aan uw eetpatroon?
Wenst u uw vezelinname te verhogen omdat uw voedingspatroon niet genoeg vezels bevat, dan is het aangewezen om de hoeveelheden niet plots te vergroten. Wij raden u aan om de hoeveelheden van de hierboven vermelde voedingsmiddelen, die u dan dagelijks gebruikt, geleidelijk aan te verhogen om uw spijsverteringssysteem niet te ontregelen.
Ondervindt u dat het eten van een specifiek voedingsmiddel leidt tot maagklachten, probeer er dan kleinere hoeveelheden van te eten of probeer eens een andere vezelbron. Als u de vezels bereidt, dan worden ze gemakkelijker verteerbaar; misschien is het voor u dan wel beter om te beginnen met gekookte groenten in plaats van rauwe groenten.